Artikülasyon Bozukluğu Tedavisi

Çocuklarda ve yetişkinlerde görülen bazı sağlık sorunları bulunur. Artikülasyon bozukluğu da bunlardan sadece biridir. Artikülasyonu bozukluğunun neden olduğu ve nasıl tedavi edileceği merak edilen konulardan biridir. Artikülasyon bozukluğu nedir? Artikülasyon bozukluğu nedir? Artikülasyon bozukluğu nelerdir, tedavisi nasıl yapılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Artikülasyon Bozukluğu Nedir? Artikülasyon Bozukluğu Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?
Artikülasyon bozukluğu çocuklarda yaygın olarak görülen bir hastalık türüdür.
Artikülasyon Bozukluğu Nedir?
Küçük çocukların konuşmaya başladıkları zamandan itibaren kendini gösteren bir sağlık sorunudur. Her yaşta olan çocuklar bazı kelimeler öğrenir. Bu kelimelerin sesleri de konuşma kadar önemlidir. Çocukların konuşmaları zaman geçtikçe gelişme gösterir Çocuklar 8 ile 9 yaşlarına geldiğinde tüm kelimeleri seslendirme konusunda kendini eğitir. Bu yaşta olan çocukların hepsi bu konuda ustalaşmıyor. Bazı çocuklar bu konularda büyük sorunlar yaşayarak konuşma ve ses bozuklukları yaşıyor. Bu yaşlarda ses ve kelimeleri söylerken sorun yaşamaları hastalık olarak görülüyor.
Çocuğun konuşması sırasında söylediği şeylerin anlaşılmaması bu hastalık bir göstergesidir. Çocukların yaşadığı bu durum bazı hastalıklara bağlı olarak gelişir. Böyle bir durum yaşanması durumunda ilgili sağlık kuruluşlarına gidilerek neden kaynaklandığının tespiti yapılması gerekir. Çocuklar gelişme çağında olduklarından dolayı bu durumun geçici veya kalıcı olduğunu öğrenmek gerekir. Artikülasyon bozukluğu şu nedenlerden dolayı oluşabilir;
İşitme engeli
Çevrenin etkisi
Yanlış öğrenme
Motor bozukluklar
Ağız ve yüz anomalileri
Taklit zayıflığı
Zihinsel engel
Artikülasyon Bozukluğu Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Nasıl Yapılır?
Çocuklarda görülen bu sağlık sorununun çok açık ve net belirtileri bulunur. Bu belirtilerin gösterilmesi durumunda, doktorlara belirtiler detaylı olarak anlatılması gerekir. İyi bir tedavi süreci geçirmek için gösterilen belirtilerin takibi de önemi bir durum oluyor. Çocuklarda görülen bu bozukluk türünün belli başlı belirtileri şu şekildedir;
Çarpıtma
Ekleme
Atlama
Yerine koyma
Atlama belirtisi genellikle kelime içerisinde bazı kelimeleri söylememesi durumudur. Kitap kelimesini itap şekilde söylemek, atlama belirtisi olarak görülür. Ekleme belirtisi gösteren çocuklar genellikle kelimelere fazla harf eklemesi yapar. Çikolata kelimesini çikalatar veya çikolotalar şeklinde söyleyebilir. Çarpıtma belirtisi gösteren çocuklar kelimeyi doğru söyleyemez fakat doğruya biraz daha yakın seslendirebilir. Yerine koyma durumu ise kelimelerde yer alan harfler yerine başka harfler koyulmasıdır.
Öne Çıkarılanlar

Lina Psikolojik Danışmanlık ; uzun yıllar aile konusunda çalışmış, alanında deneyimli u

Çocuklarda ve yetişkinlerde görülen bazı sağlık sorunları bulunur. Artikülasyo